20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

<<…Όταν έστω και ένα μόνο παιδί στερείται τα δικαιώματά του, τότε ακυρώνεται η έννοια “δικαιώματα του ανθρώπου”. Τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη μας και τη φροντίδα μας όχι μόνο την παγκόσμια ημέρα του παιδιού, στις 11 Δεκεμβρίου, αλλά όλες τις μέρες του χρόνου…>>
Αντώνης Σαμαράκης

Picture

Ημέρα του παιδιού

Στις 20 Νοεβρίου 1959 ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού» και το 1989 τη «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού». Για αυτό και η 20η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού».

Στην Ελλάδα η Ημέρα του παιδιού γιορτάζεται την 11η Δεκεμβρίου ? γενέθλια ημέρα της UNICEF ? United Nations Children?s Fund (Ταμείο Παιδιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών) που ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 για να βοηθήσει αρχικά τα παιδιά της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Κίνας μετά το τέλος του Β? παγκοσμίου Πολέμου.

“Έχω, έχεις, έχει… όλοι έχουμε δικαιώματα!” – φυλλάδιο για παιδιά δημοτικού

Picture
Tη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά λόγια   στο φυλλάδιό  “Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά λόγια
Picture
Picture
Δικτυακός τόπος της ΕΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού – Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Αυτός ο ιστότοπος βοηθάει παιδιά έως 18 ετών να μάθουν περισσότερα για τα δικαιώματά τους με διασκεδαστικό τρόπο, μέσα από παιχνίδια, κινούμενα σχέδια και κείμενα κατάλληλα για παιδιά…
Picture
Κάνε κλικ εδώ για να διαβάσεις για τα δικαιώματα των παιδιών
Picture
Βίντεο της UNICEF για τα Δικαιώματα των Παιδιών
Τα κινούμενα σχέδια για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι μια πρωτοβουλία της UNICEF με στόχο να ενημερώσει το κοινό παγκόσμια για τα δικαιώματα των παιδιών. Το κάθε σύντομο σποτ που δημιουργήθηκε μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, με τη συνεργασία πολλών γνωστών στούντιο κινουμένων σχεδίων, απεικονίζει ένα δικαίωμα που περιγράφεται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όπως η εκπαίδευση, η προστασία από την παιδική εργασία, η ελευθερία έκφρασης κ.α.
Όλα τα σποτ είναι χωρίς λόγια, προκειμένου να περάσει το μήνυμα για τα δικαιώματα σε όλους, ανεξάρτητα από τη γλώσσα που μιλάει. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά από τα καλύτερα τέτοια βίντεο που έχουν δημιουργηθεί.
Μη Διάκριση (άρθρο 2)
Οικογένεια (άρθρο 5)
Ταυτότητα (άρθρο 8)
Εκπαίδευση (άρθρο 28)
Προστασία στις ένοπλες συρράξεις (άρθρο 38
Προστασία από κακομεταχείριση (άρθρο 19
Προστασία από παιδική εργασία (άρθρο 32)
Προστατευτικό περιβάλλον (άρθρα 3, 9)
Ελευθερία έκφρασης (άρθρο 13)
Προστασία από το trafficking (άρθρο 35)
Προστασία από σεξ. εκμετάλλευση (άρθρο 34)
Ελευθερία σκέψης (άρθρο 14)

Ο 2Π είναι ένας Πολίτης του Κόσμου.
Μέσα από τα ταξίδια του σε 5 χώρες του κόσμου μοιράζεται με τα παιδιά τις εμπειρίες και τις εικόνες που μάζεψε καθώς και τους προβληματισμούς του σχετικά με κάποια από τα παγκόσμια ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα. Ταυτόχρονα ξεδιπλώνει τα χαρακτηριστικά του Ενεργού Πολίτη, ευαισθητοποιώντας τα παιδιά να δράσουν για έναν κόσμο πιο δίκαιο.

Σχετικές δημοσιεύσεις